FRISSÍTVE - Elmarad a központi ünnepség március 15-én Magyarországon

Az operatív törzs Magyarországon javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek felfüggesztésére - tájékoztat a hirado.hu. Erről a kormány döntése később várható. Frissítés: A kabinet elfogadta a javaslatot, és úgy döntött, lemondja a központi ünnepséget.

A tájékoztatón részt vett Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Az elmúlt 24 órában Európában és Közép-Európában is emelkedett a fertőzöttek száma – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A védekezésnek abban a szakaszában vagyunk, amikor nagyon fontos a lakosság együttműködése – hangsúlyozta.

A lejobb megelőzési módszer a gyakori és alapos kézmosás – tette hozzá Lakatos Tibor. Közölte továbbá, hogy szüneteltetni kell a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratot, az intézkedések végrehajtása folyamatban van. Lakatos Tibor elmondta, az operatív törzs hétvégén is ülésezik és intézkedéseket hoz. Közölte azt is, hogy bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek.

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy ne tartsák meg a március 15-i ünnepségeket. Erről a kormány döntése később várható.

Frissítés: A kabinet elfogadta a javaslatot, és úgy döntött, lemondja a központi ünnepséget.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében kiemelte: „Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?