Ultraortodox zsidók tüntettek feministák ellen a Siratófalnál

Több ezer ultraortodox zsidó tüntetett péntek reggel a jeruzsálemi Siratófalnál feminista imádkozók ellen, akiket a rendőrség sorfallal védett meg az erőszakosan fellépő tüntetőktől.

A közrend megzavarása miatt a rendőrök előállítottak két ultraortodox férfit, és a földre kényszerítettek számos, a rendőrsorfalat áttörni próbáló vallásos szélsőségest az óvárosi helyszínen. Az összetűzésben két rendőr is megsérült.

Péntek hajnalban az új zsidó hónap, sziván kezdetén több ezer ultraortodox érkezett buszokon Izrael különböző területeiről, hogy megakadályozza "a Siratófal asszonyai" elnevezésű szervezet már-már hagyományosnak tekinthető, a soron következő zsidó hónapot köszöntő imádkozását.

Az ultraortodoxok azért tiltakoznak a szervezet havi közös női imája ellen, mert annak résztvevői magukra öltik a táleszt, a férfiak imakendőjét, és a hagyományaik szerint csak férfiak által mondható imákat olvasnak fennhangon a zsidóság legszentebbnek tekintett helyén. A mozgalom szembehelyezkedik a jeruzsálemi szent hely rendőrség által is biztosított ortodox felügyeletével, a hívők nemek szerinti elkülönítésével, és vallási reformot követel a női egyenjogúság alapján.

Pénteken az ultraortodoxok egy április 25-i jeruzsálemi bírósági döntés ellen is tiltakoztak, amely úgy foglalt állást, hogy a legfelsőbb bíróság egy 2003-as, a közrend érdekében a női táleszviselést a Siratófalnál tiltó határozata nem volt elegendő indok feminista szervezet öt tagjának letartóztatására április 11-én. Ez jelentős győzelem a Siratófal asszonyai számára az ultraortodox kérésre letartóztatásokat elrendelő ügyészséggel és a rendőrséggel szemben.

Egy szefárd és egy askenázi főrabbi együtt szólította fel a vallási főiskolák diákjait a feminista imádkozást megakadályozni hivatott pénteki ultraortodox tüntetésre. Smúél Rabinovic, a Siratófal ortodox rabbija provokációnak tekinti a havi rendszerességgel, a zsidó naptár szerinti új hónap első napján ismétlődő eseményt, amelyen egyre többen vesznek részt, újabban már feminista parlamenti képviselők is.

Rabinovic csütörtökön - számítva az összecsapásokra - jó előre egységre és nyugalomra intette a híveket: "A Siratófal az egyetlen megmaradt, bennünket egyesítő hely - mondta. - Arra kérlek benneteket, csendes többséget, akiknek szívéhez közel áll a Siratófal, hogy állítsátok meg a bármely oldalról jövő szélsőségeseket, akik testvérháború terepévé változtatják ezt a helyet."

Kimaradt?