Merkel: rasszizmus és gyűlölet mérgezi a német társadalmat

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek. Mint mondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

A szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján. "Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban" - mondta Angela Merkel.

Hanauban a hatóságok adatai szerint egy 43 éves német férfi vérengzett, megölt kilenc embert, majd hazatérve lelőtte az édesanyját és végzett magával.

(Nyitókép forrása: AP)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?