Koronavírus-fertőzés: már van egy román állampolgárságú beteg is

Koronavírussal fertőződött a japán partoknál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess luxus-üdülőhajón tartózkodó román állampolgárok egyike – közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a tokiói román nagykövetség értesítette Bukarestet a román állampolgár megbetegedéséről. A koronavírussal fertőzött személyt jelenleg egy japán kórházban kezelik, és a következő napokban a japán hatóságok folyamatosan tájékoztatják majd Bukarestet az állapotáról. Az üdülőhajón eddig összesen 17 román állampolgár tartózkodott, közülük csak ketten utasok, a többiek a legénység tagjai. A tokiói román nagykövetség tartja velük a kapcsolatot – közölte a külügy.

Csütörtökre 219-re nőtt a hajón lévő fertőzöttek száma, miután újabb 44 emberről derült ki, hogy megkapta a vírusfertőzést. A betegeket a Kaganava prefektúra kórházaiban ápolják. Az óceánjáró fedélzetén eredetileg 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodott, összesen 56 országból. Három magyar állampolgár van közöttük.

Ami pedig a Westerdam nevű sétahajót illeti, Románia hongkongi főkonzulátusának megerősítették, hogy a fedélzeten 17 román állampolgár tartózkodik - 9-en utasok, 8-an pedig a legénység tagjai. A hajó kambodzsai felségvizeken, Szihanukvil kikötőjében vesztegel, az utasok és a legénység egészségügyi állapotának kivizsgálása még folyamatban van, egyelőre nem találtak koronavírussal fertőzött személyt.

A hajó január 20-án hajózott ki a Tokió melletti Jokohama kikötőből, és február 3-án tért vissza oda. Kiderült azonban, hogy az utasok között volt egy kínai állampolgár, akit megfertőzött a COVID-19-nek elnevezett, újfajta koronavírus. Az illető Hongkongban leszállt a hajóról. A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a hajón, a vesztegzárat elvileg február 19-ig kell feloldaniuk. Addig az utasok és a legénység tagjai nem hagyhatják el a kabinjaikat, nem érintkezhetnek egymással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?