Megkaphatja a kártérítést Tóásó Előd a bolíviai kormánytól

Fordulat történt Tóásó Előd ügyében, írja a Magyar Hang. A lap úgy tudja, hogy utolsó szakaszába érkezett az a nemzetközi per, melyet amelyet a marosvásárhelyi születésű férfi és társai kezdeményeztek Bolívia ellen az emberi jogaik megsértése miatt.

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság hamarosan felszólítja Bolíviát, hogy egyezzenek meg a kártérítésről, és ha ez nem történik meg, a bíróság dönti el, mennyit köteles a latin-amerikai ország fizetni Tóásónak. Az erdélyi férfi közel hat évet töltött börtönben, majd vádalku keretében szabadult, és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével elmenekült az országból.

2009. április 16-án Santa Cruzban, a Las Americas szállodában a rendőrség rajtaütött egy állítólagos terrorista csoporton, lelőve a magyar, horvát és bolíviai állampolgársággal is rendelkező Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Tóásó Elődöt és a horvát–bolíviai Mario Tadicot bebörtönözték, és elindult egy hosszú és bonyolult eljárás.

Az ügy azonban nem zárult le Tóásó kiszabadulása után, az utolsó két politikai elítélt csak Morales menekülése után szabadult ki a börtönből.

Kapcsolódók

Kimaradt?