Ludovic Orban a Green Dealről: intézkedései ronthatják Európa versenyképességét

Az európai karbonsemlegességet célzó Zöld megállapodás (Green Deal) intézkedései ronthatják Európa versenyképességet - jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök az Európai Parlamentben szerdán Brüsszelben.

Orban mandátuma megkezdése óta első brüsszeli útján szerdán David Sassolival, az Európai Parlament elnökével találkozott. A miniszterelnök és Sassoli többek között Románia csatlakozásáról a schengeni övezethez és a Zöld megállapodás romániai megvalósításáról tanácskozott. Románia a múlt év decemberében tartott uniós tanácsi ülésen szavazta meg a megállapodás elfogadását, amely Európa karbonsemlegessé válását tűzte ki céljául 2050-es határidővel.

A miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Zöld megállapodáshoz kötött intézkedések ronthatják Európa globális versenyképességét. "Az intézkedésék hatással lehetnek az európai vállaltok további fejlődésére a világpiacon" - mondta. Fontosnak nevezte, hogy minden ország megkapja azokat a forrásokat, amely segítségével el tudják érni a Zöld megállapodás célkitűzéseit.

David Sassoli elnök elmondta, hogy román és az európai érdekek megegyeznek: a megállapodást közös kritériumok alapján kell végrehajtani, és az egyezménynek segíteni kell a tagállomok gazdasági fejlődését, továbbá új munkahelyek létesítését.

David Sassoli továbbá kifejtette, hogy reménykedik Románia schengeni csatlakozásában.  "Az Európai Parlament már sürgeti Románia csatlakozását az övezethez. Reménykedünk az Európai Tanács pozitív döntésében" - nyilatkozta az uniós vezető.

Románia - Bulgáriával együtt - 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Habár az Európai Bizottság 2011-ben zöld jelzést adott az ország schengeni csatlakozáshoz, a két ország máig nem tagja az övezetnek. Az Európai Parlament utoljára 2018 novemberében kiadott állásfoglalásában arra kérte fel az Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Románia és Bulgária schengeni övezeti tagságáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?