Legkevesebb 35-en meghaltak Kászem Szulejmáni iráni tábornok temetésén

Legkevesebb 35 személy meghalt és 48-an megsérültek az amerikai légicsapásban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok keddi búcsúztatásán – írja a BBC.

A Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát szülővárosában, Kermanban temették el. A gyászszertartáson százezrek vettek részt. Az iráni állami tévé szerint  a tömegben pánik tört ki, és az emberek agyontaposták egymást. A világhálóra felkerült videofelvételeken élettelen testek láthatók az út szélén, miközben többen segíteni próbálnak rajtuk.

A tábornok koporsójánál Kászem Szulejmáni utódja, az al-Kudsz új parancsnoka mondott beszédet Kermánban. „Bosszút fogunk állni, lángba borítunk mindent, ami kedves nekik (az amerikaiaknak)” - jelentette ki Hosszein Szalami, akinek a szavaira a tömeg egyebek közt a „Halál Izraelre!” és „Halál Amerikára!” jelszavakat skandálta.

Hétfőn Teheránban is milliók búcsúztatták az ország második legbefolyásosabb emberét. A tömegben kézről kézre adták a koporsót a gyászolók feje felett, miközben felharsant az ilyenkor megszokott "halál Amerikára" felkiáltás is. A Kőrösi Csoma Sándor útját követő Pengő Zoltán kollégánk éppen az iráni fővárosban tartózkodott, és fotót is készítetett a gyászolókról.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke csapássorozattal fenyegette meg Iránt arra az esetre, ha Teherán bosszút állna Szulejmáni likvidálásáért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?