Izraeli rakéták támadták Damaszkuszt vasárnap

Vasárnap hajnalban nagy erejű robbanások rázták meg a szíriai fővárost, és az állami tévé közölte, hogy izraeli rakéták csapódtak be egy katonai kutatóközpontban Damaszkusz külterületén.

Nyugati hírszerzési források szerint a célpont egy Fateh-110 típusú rakétákat tároló raktár volt. A rakétákat Irán küldte a Hezbollahnak. A szíriai állami hírügynökség szerint a dzsamrajai katonai komplexumot érte támadás. Áldozatokról nem érkezett hír.

A Damaszkusztól öt kilométerre északnyugatra fekvő épületegyüttesben működő kutatóközpont diplomaták szerint a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszíne. A komplexumnak része még több bázis és egy lőszerraktár is. Az izraeli harci gépek egy állítólagos, Szíriából a libanoni Hezbollah síita szervezetnek - Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének – szánt rakétaszállítmányra mértek csapást.

„Az újabb izraeli támadással megpróbálják növelni a harci szellemet a terroristák soraiban” – közölte a szíriai állami tv az Aszad megdöntéséért harcoló lázadókra utalva. A riportok között beadott képeken a szíriai hadsereg katonái masíroznak és harcolnak, ami a Washington Post cikke szerint egyértelmű jele annak, hogy a szír kormány nem hagyja annyiban a támadást.

Izrael pénteken is légicsapást hajtott végre Szíriában, és nyugati hírügynökségek szerint a támadásban ugyancsak a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmány semmisült meg. Izrael egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az újabb szíriai célpont elleni állítólagos izraeli akciót. Egy katonai szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az ország északi részére telepített Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségi állapotba helyezték.

Nehéz megerősíteni a szíriai híradások hitelességét a helyszínről tudósító újságírók munkáját korlátozó intézkedések miatt. Ha viszont igazak a hírek, akkor január vége óta a vasárnapi volt a harmadik izraeli légicsapás Szíriában a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokra.

Néhány órával a vasárnapi támadás előtt Barack Obama amerikai elnök kijelentette: Izraelnek jogában áll cselekednie, megakadályozandó, hogy korszerű fegyverek a Hezbollahhoz hasonló terrorszervezetekhez kerüljenek.

Kimaradt?