Mégis tüntethet a Jobbik a Zsidó Világkongresszus ellen

Hatályon kívül helyezte a bíróság a BRFK korábbi döntését, így legálisan tüntethet a Jobbik szombaton a vasárnap kezdődő Zsidó Világkongresszus ellen.

„A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai ítéletével felülbírálta a politikai nyomásra hozott, a rendezvényt betiltó rendőrségi döntést. Ennek értelmében május 4-én, szombaton délelőtt 10 órakor a nemzeti érzelmű emberek törvényes keretek között megemlékezhetnek a bolsevizmus és a cionizmus áldozatairól” – írta közleményében a tüntetést szervező Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő.

A rendezvényt április 29-én tiltotta be a BRKF, miután Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Orbán továbbra is betiltaná a tüntetést. A Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordult a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus ellen tervezett jobbikus tüntetés ügyében. Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja ugyanis a pénteki bírósági döntését, amely alapján végül mégis megtarthatják a demonstrációt – derül ki a kormányfő péntek délutáni közleményéből. A miniszterelnök szerint elfogadhatatlan a bírósági döntés, amellyel engedélyezik a szombati anticionista tüntetést.

Ezt a döntést bírálta felül döntésével a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az engedélyezett tüntetést az eredeti helyszíntől távolabb, a Vértanúk terén tartják meg, ahol beszédet mond Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, 1956-os elítélt, valamint Hegedűs Lorántné és Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselők.

Kapcsolódók

Kimaradt?