banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Eggyel csökkent Donald Trump kihívóinak a száma

Kamala Harris kaliforniai demokrata párti szenátor kedden bejelentette, hogy kiszáll az Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből.

A politikus e-mail üzenetben hozta nyilvánosságra a döntését. „Elnökségért folytatott kampányomnak nincsenek meg a folytatáshoz szükséges anyagi forrásai" – írta az 55 éves Harris. „Tizenegy hónappal ezelőtt, amikor Oaklandben elindítottam a kampányunkat, mindenkinek azt mondtam: nem vagyok tökéletes. De mindig tisztességesen és erkölcsi tisztasággal szólok majd, az igazságot mondom. És ma ez az igazság” – írta híveinek Harris. Hozzáfűzte: minden nap folytatni fogja a harcot mindazért, amit a kampányában is fontosnak tartott.

A kaliforniai szenátor lépését az amerikai sajtó első reagálásaiban  drámainak és váratlannak minősítette.  A The New York Times című napilap például a demokraták választási kampányának „leghirtelenebb” eseményeként jellemezte az elhatározást.

Kampánya kezdetén Kamala Harris az egyik legígéretesebb jelöltnek látszott, és hosszú ideig a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsok között tartották számon, indulását egyes elemzők egyenesen az amerikai történelem első afroamerikai elnökéhez, Barack Obamához hasonlították. Harris édesanyja indiai, édesapja pedig jamaicai fekete közgazdász-professzor, és Harris kampányában jelentős szerepet kapott apai öröksége. A politikusnő nem egyszer az Egyesült Államok leendő első színes bőrű női elnökeként jellemezte magát.

Ám hetek óta arról láttak napvilágot hírek, hogy Harris népszerűsége látványosan hanyatik. A napokban kampánymenedzsere nyílt levélben bírálta őt, majd  lemondott,  és széthullott kampánycsapata is. Közben - részben a korábbi túlköltekezés, részben a források elapadása miatt -  kampánya is megfeneklett. Amerikai sajtóinformációk szerint az utóbbi hetekben már sem televíziós, sem online hirdetéseket nem vásárolt.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?