Visszaköltözött a Vatikánba XVI. Benedek

Először fordult elő az egyház történetében, hogy egy volt és egy hivatalban lévő pápa egyszerre lakik a Vatikánban. XVI. Benedek ugyanis csütörtökön letelepedett az Egyházi Államban.

A februárban lemondott pápát a vatikáni helikopter-leszállón Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja, Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár és Giuseppe Bertello, a vatikáni Kormányzóság elnöke várta, innen kísérték új lakhelyére, a Mater Ecclesiae kolostorba. A régi és az új pápa a kolostor kápolnájában találkoztak, és közösen imádkoztak.

XVI. Benedek február 11-i lemondásakor maga jelölte ki vatikáni lakóhelyét, ahol a világtól távol, az imának kívánja szentelni életét. A kolostor 450 négyzetméteres férfiak által lakott szárnyában kápolna, könyvtár, konyha, orvosi rendelő is van, és tartozik hozzá egy zöldségkert is, citrom- és narancsfákkal.

A Vatikánon belül ugye semmi sincs igazán messze, a Mater Ecclesiae kolostor csak száz méterre áll a Szent Márta-háztól, ahol Ferenc pápa a megválasztása óta él.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?