Az utolsó külföldi szavazókörzetek is bezártak

Véget ért a szavazás valamennyi külföldi szavazókörzetnél. Utoljára – romániai idő szerint hétfő reggel 7 órakor – az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén levő szavazóhelyiségek zártak be.

A vasárnap esti romániai urnazárást követően az időeltolódás miatt Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kolumbiában, Kubában, Mexikóban, Peruban, az USA-ban, Uruguayban és Venezuelában még folytatódott a szavazás, helyi idő szerint 21 óráig.

A külföldi szavazókörzeteknél több mint 650 ezer választópolgár adta le voksát az államfőválasztás vasárnapi első fordulójában. A legtöbben – csaknem 130 ezren – Olaszországban szavaztak, Nagy-Britanniában 119 ezren éltek választójogukkal. A Központi Választási Iroda adatai szerint magas részvételt jegyeztek Spanyolországban és Németországban is.

Románia határain kívül összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki, emellett levélben is voksolhattak a külföldön élők. Spanyolországban volt a legtöbb (148) szavazókörzet, Olaszországban pedig 142. Németországban 84, Nagy-Britanniában 73, Franciaországban 48, az USA-ban 38, a Moldovai Köztársaságban 36, Belgiumban 23, Hollandiában 22, Írországban 16, Dániában 12, Ausztriában és Görögországban 11-11, Portugáliában 9, Svájcban 8 szavazóhelyiséget rendeztek be.

A diaszpórában élők ez alkalommal először három napon át szavazhattak. A második fordulóban november 22-én, 23-án és 24-én várják őket az urnákhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?