Az európai szociáldemokraták csak a román női jelöltet támogatják az új Európai Bizottságba

Az európai szociáldemokraták a nemek közötti egyensúly érdekében csak a román női jelöltet támogatják az új Európai Bizottságba – értesült a Politico című amerikai lap európai ügyekkel foglalkozó internetes kiadása.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának vezetője, Iratxe García kedden felhívta Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök figyelmét, hogy az alakuló bizottság jelenleg több férfi, mint nőtagot számol, ami elfogadhatatlan számukra.

A helyzet azután alakult így, hogy a parlament illetékes bizottsága visszautasította Rovana Plumb román szociáldemokrata jelöltet – emlékeztetett Politico.

A hírportál értesülései szerint az európai szociáldemokraták nemcsak a nemek közötti, de a politikai egyensúly miatt is aggódnak. Frans Timmersmans, az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke szerint a politikai egyensúly egyre inkább a jobboldali Európai Néppárt felé tolódik korábbi intézkedések révén, miután Ursula von der Leyen Valdis Dombrovskist, a volt lett konzervatív miniszterelnököt nevezte ki az új bizottság harmadik alelnökévé.

„Csoportunk számára nehéz elfogadni, hogy fennáll a politikai kiegyensúlyozatlanság veszélye, de ebben az esetben még fontosabbá válik a küzdelem a nemek közti egyensúlyért" –nyilatkozott a szociáldemokraták egyik tisztviselője.

Amennyiben Ursula von der Leyen elfogadna egy férfi jelölését Romániától, az új Európai Bizottságban 16 férfi és 11 nő lenne, nem számítva az Egyesült Királyságot, amely eddig az ország unióból való kilépésének közelsége miatt nem adott nevezett meg jelöltet.

Szerdai bejelentés szerint a román kormány egy férfit és egy nőt, mégpedig Siegfried Mureşan és Adina Vălean európai parlamenti (EP-) képviselőket jelöli.

Kapcsolódók

Kimaradt?