Sikertelen merénylet a szíriai miniszterelnök ellen

Sértetlenül élt túl egy pokolgépes merényletet hétfőn Damaszkuszban Váel el-Halki szíriai miniszterelnök – közölte az al-Ihbaríja hivatalos tv és a libanoni al-Manár, a síita Hezbollah mozgalom televíziója.

A pokolgép a miniszterelnök konvoja mellett robbant fel. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a kormányfő egyik testőre életét vesztette, egy másik testőre és a sofőrje pedig válságos állapotban van.

Az AFP hírügynökség fotósa több kiégett járművet, köztük egy autóbuszt látott a helyszínen, és több ott parkoló gépkocsinak betörtek az ablakai a főváros erősen biztosított nyugati Mazza negyedében, ahol sok követségi, kormányzati, katonai, hírszerzési épület áll, s ahol számos vezető szíriai személyiség, politikus is lakik. A rendőrség lezárta a környéket.

A detonáció egy közpark és egy iskola közelében történt. Egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselő azt mondta, hogy az elkövetők házilagos készítésű robbanószerkezetet helyeztek egy parkoló autó alá, s a konvoj elhaladásakor távirányítóval hozták azt működésbe. Ellenzéki aktivisták olyan képet tettek fel a világhálóra, amelyen sűrű fekete füst száll fel a robbanás helyéről.

Nem ez volt az első eset az elmúlt év folyamán, a polgárháborús viszonyok közepette, hogy magas rangú tisztségviselő merényletkísérlet célpontja volt a szíriai fővárosban. Halki miniszterelnök egyébként a hétfői robbanás után folytatja útját egy gazdasági bizottsági ülésre.

Kimaradt?