„Európa most Romániára vár” – a harmadik biztosjelöltet is elutasította Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke újabb jelöltet vár Romániától a Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő által javasolt Victor Negrescu helyett - közölték kedd este brüsszeli diplomáciai források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a jelenlegi romániai belpolitikai válság idején olyan jelölt nevét várják, aki mindegyik főbb pártnak elfogadható, márpedig Klaus Johannis román elnök azonnal tiltakozását fejezte ki a délután megnevezett volt miniszter ellen, kiemelve, a leváltott kormánynak már nincs legitimitása bárkit is jelölni a brüsszeli testületbe.

"Európa most Romániára vár" - fogalmazott az egyik illetékes. Sajtóhírek szerint von der Leyen azt kérte, hogy Bukarest mielőbb terjesszen fel új jelöltet. Egyesek arra is rámutattak, hogy az új kormány valószínűleg európai néppárti (EPP) politikust fog megnevezni, nem szociáldemokratát, és a leendő német bizottsági elnök is ehhez a pártcsaládhoz tartozik.

Az új összetételű Európai Bizottság az eredeti tervek szerint november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, miután a román mellett a magyar és a francia jelöltet is elutasították az Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi cél december elseje, noha vannak, akik szerint egyre kevésbé valószínű, hogy ez tartható lesz.

A Dăncilă-kormány első jelöltjét, Rovana Plumbot szeptember végén összeférhetetlenség miatt szavazta le az EP jogi szakbizottsága. Dăncilă - akitől október 10-én megvonta a bizalmat a parlament - azóta másik két biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra vár, hogy legitim kormány kerüljön az ország élére.

Johannis korábbi pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Ludovic Orbannak adott kormányalakítási megbízást. Az új kormány november 4-én járul bizalmi szavazásra a parlament elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?