banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Nagykorú lett a belga trónörökös, Erzsébet hercegnő

Betöltötte 18. születésnapját, nagykorú lett pénteken Erzsébet brabanti hercegnő, belga trónörökös, Fülöp belga király lánya.

Az uralkodó ez alkalomból lányához intézett soraiban azt emelte ki, hogy a monarchia az embereket szolgálja – derül ki a La Libre Belgique című belga lap tudósításából.

„A monarchia mindenekelőtt egy olyan intézmény, amely az embereket szolgálja. Az uralkodó feladata hogy saját személyiségén keresztül támogassa és ösztönözze a polgárokat. Ezt jelenti a belgák uralkodójának lenni” – jelentette ki a belga királyi udvar által rendezett születésnapi ünnepségen az 59 éves Fülöp.

Erzsébet az ünnepségen arról beszélt, hogy családja csodálatos csapatot alkot, és köszönetet mondott szüleinek mindazért, amit kapott tőlük, és világossá tette: tisztában van azzal, hogy még sokat kell tanulnia. „Az ország számíthat az elhivatottságomra” – jelentette ki a hercegnő.

Erzsébet Fülöp király legidősebb gyermeke. Születése előtt Belgiumban új törvényt fogadtak el, amelynek értelmében a gyermek nemétől függetlenül az uralkodó legidősebb gyermeke örökli a trónt. Ebből kifolyólag hiába született később Erzsébetnek két öccse is, Erzsébet lesz Belgium következő uralkodója és első királynője egyben, ha édesapja meghal, vagy elődjéhez, II. Alberthez hasonlóan lemond a trónról.

Kapcsolódók

Kimaradt?