Elfogadhatják a Brexit-megállapodást az uniós csúcsvezetők

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának központi témája Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) kérdése lesz, a kilépésről rendelkező új megállapodást a várhatóan éjszakába nyúló tárgyalások eredményének fényében a vezetők el is fogadhatják majd.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán Brüsszelben közölte: a feleknek sikerült megegyezniük az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól. "Egyre inkább úgy gondolom, hogy meglesz a megállapodás" - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellát. "Az utolsó sprinthez érünk" - tette hozzá.    

"Szeretném hinni, hogy egy megállapodást épp most véglegesítenek, és hogy csütörtökön foglalkozhatunk vele Brüsszelben" - mondta a francia elnök a német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a dél-franciaországi Toulouse-ban a közös francia-német kormányülést követően. Emmanuel Macron szerint "pozitívak a visszhangok", s az európai vezetők reménye és szándéka az, hogy az európai csúcstalálkozón megszülessen a megállapodás.

Az EU-csúcs napirendi pontjai között szerepel még az EU következő, 2021-től érvényes költségvetéséről tervezett vita, megbeszélés Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak elkezdéséről, valamint az éghajlatváltozás nemzetközi vonatkozásairól. A vezetők továbbá határozatot fogadhatnak el, amellyel kinevezik Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökévé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?