Ferenc pápa a szegényeknek adja a vatikáni alkalmazottak prémiumát

Ferenc pápa eltörölte azt a pénzügyi juttatást, amelyet eddig azok a bíborosok kaptak, akik a vatikáni bankot felügyelik.

Az ANSA olasz hírügynökség arról számolt be, hogy az az öt bíboros, aki a Vallási Művek Intézetét (IOR), vagyis a vatikáni bank munkáját felügyeli, nem kapja meg a 25 ezer eurót, amelyet évente fizettek nekik rendszeres fizetésükön felül.

Az intézkedések a költségvetési megszorításnak tudhatók be, és az új pápa azon vágyának, hogy a Vatikán felelősségteljesebb magatartást tanúsítson a szegények iránt.

A vatikáni bank ellenőrzés alatt állt az elmúlt években a nyilvántartásait és a pénzügyi tranzakcióit illetően. Miután pénzmosás gyanújába keveredett, az IOR új intézkedéseket léptetett életbe a szabálytalan átutalások megelőzése érdekében, és ez év végén egy új jelentést vár az európai banki ellenőröktől.

A Vatikánt is érintő gazdasági válságban Ferenc pápa korábban úgy döntött, nem fizeti ki a pápaválasztáskor szokásos bónuszt a Vatikán dolgozóinak, hanem odaadja a szegényeknek.

Ferenc pápának több mint négymillió eurót kellett volna kifizetnie a pápai állam dolgozóinak, akik a vatikáni hagyomány szerint az apostoli szék megüresedésekor és az új pápa megválasztásakor is prémiumot kapnak, egyebek között az ilyenkor végzett többletmunka miatt.

2005-ben, amikor II. János Pál halálakor megüresedett az apostoli szék, a csaknem négyezer vatikáni dolgozó fejenként ötszáz eurót kapott. Alig három héttel később, XVI. Benedek megválasztásakor fejenként további ezer eurót kaptak. A prémium éppúgy érintette a vatikáni csendőrség tagjait, mint a Vatikáni Múzeum dolgozóit.

Kimaradt?