Ahmed Abij kapta a 100. Nobel-békedíjat

Ahmed Abij etióp miniszterelnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban.

Az indoklásban elmondták, hogy sokat tett a békéért, a nemzetközi együttműködésért, és különösen azért, hogy megoldja a határkonfliktust a szomszédos Eritreával.

A bizottság szerint Iszajasz Afeverki eritreai elnökkel együttműködve Abij Ahmed hamar kidolgozta egy békemegállapodás alapjait, amivel véget vethettek a két ország között régóta húzódó patthelyzetnek. Abij Ahmed a bizottság szerint számos olyan reformot is megindított, amivel sok etiópnak adott reményt egy jobb életre. Azt is hangsúlyozták, hogy a díj odaítélésével azonban el akarják ismerni az összes olyan szereplőt, aki a békéért dolgozik Etiópiában és Afrika keleti és északkeleti felén.

Tavaly Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad jazidi emberi jogi aktivista kapták a Nobel-békedíjat, előtte pedig az atomfegyverek betiltásáért küzdő ICAN nemzetközi civil kezdeményezés vehette át.

A Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ebbe a körbe tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét A többi Nobel-díjtól eltérően a Nobel-békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át.

Kapcsolódók

Kimaradt?