New York szívében is robbantottak volna a Carnajev-testvérek

A bostoni merénylők egy második támadásra is készültek – írja az NBC News. Dzsohar Carnajev, a csecsen testvérpár életben maradt tagja azt állította az őt kihallgató nyomozóknak, hogy a bostoni merénylet után New Yorkba utaztak volna, hogy a megmaradt hat bombát a Times Square-en robbantsák fel.

Michael Bloomberg New York polgármestere és Ray Kelly, a város rendőrfőnöke  csütörtök délután tartott közös sajtótájékoztatóján elmondták, a két férfi azért nem utazott végül New Yorkba, mert a menekülés közben ellopott autóban nem volt elég üzemanyag. A rendőrség szerint a tervet az is megerősíti, hogy a férfi, akinek az autóját ellopták hallotta, ahogy az egyik csecsen férfi Manhattanről beszélt. Hozzátették azonban, hogy a New York-i robbantás ötlete valószínűleg spontán volt. A Carnejev testvéreknél ekkor még egy kuktába épített és öt csőbomba volt.

A polgármester elmondta, hogy bár nagy rendőri készültség volt a Times Square-en, ez nem biztos hogy meg tudta volna akadályozni a merénylőket abban, hogy robbantsanak. "Nem tudjuk mi történt volna, ha nem sikerül megállítani a két robbantót korábban. Hálásak lehetünk, hogy nem kellett megtudnunk." − mondta Bloomberg.

A Times Square-en egyébként legutóbb 2010-ben találtak bombát, amit akkor egy autóban helyeztek el és nem robbant fel. Akkor egy Faisal Shahzad nevű pakisztáni származású, amerikai állampolgárt tartóztattak le, mikor megpróbálta elhagyni az országot. Később a támadási kísérlet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Az orosz hatóságok 2011-ben, az Egyesült Államok moszkvai követségén keresztül két alkalommal fordultak az amerikai biztonsági szervekhez azzal az aggályukkal, hogy az idősebb Carnajev a radikális iszlám követője. A Moszkvából érkezett jelzés szerint a férfi arra készülhetett, hogy belépjen egy földalatti szervezetbe és terrortámadást kövessen el Oroszországban.

Az FBI nyomozói kihallgatták a fiatalembert, és megvizsgálták a környezetét, de terrorizmusra utaló jelet nem találtak. Erről az orosz felet is tájékoztatták, amely a washingtoni lap forrásai szerint elégedett volt a kapott információval, és nem kívánt további adatokat az amerikaiak rendelkezésére bocsátani.

A Carnajev-testvérek két pokolgépet robbantottak fel a bostoni maraton célvonalánál múlt héten. A merényletben 3 ember meghalt és több mint 200 megsebesült. A rendőri hajtóvadászatot túlélő fiatalabb fiút terrorizmussal vádolják és akár halálra is ítélhetik. A szülők szerint Tamerlan és Dzsohar ártatlan.

Kapcsolódók

Kimaradt?