Az Európai Tanács elnöke szerint az új brexit javaslatok nem meggyőzőek

Az Európai Tanács elnöke szerint "nem meggyőzőek" a brit miniszterelnök szerdai javaslatai a Brexit-megállapodás új feltételeiről.

Donald Tusk egy csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, hogy két telefonbeszélgetése is volt, az egyik Dublinnal, utána a másik Londonnal. Leo Varadkar ír miniszterelnököt biztosította, hogy az Európai Unió teljes mértékben Írország mögött áll. Boris Jonhnson brit kormányfő számára üzenete pedig az volt, hogy - mint fogalmazott - "nyitottak vagyunk, de nem vagyunk meggyőzve". Ezzel a szerdán bemutatott új brit javaslatokra utalt, amelyekről ugyanakkor tovább lehet tárgyalni.

Fenntartásait hangoztatta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is,  aki szerint több megbeszélésre van szükség. A brit  javaslatok elfogadása nem eredményezné az összes cél elérését: az ír-észak-ír határ átjárhatóságát, az észak-déli együttműködés megőrzését, az egységes uniós piac és az ír béke megvédését - írta egy nyilatkozatban, miután telefonon beszélt az ír miniszterelnökkel.    

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett közzé az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága, amely szerint az október 2-án, "az utolsó pillanatban" ismertetett brit javaslatok jelenlegi formájukban nem képeznek alapot a megállapodáshoz Nagy-Britannia rendezett távozásáról az Európai Unióból, nem foglalkoznak a megoldandó ügyekkel. Az unió ugyanakkor nyitva áll a "működő és komoly" megállapodás előtt, amelytől London javaslatai messze állnak - hangzik a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?