Egymásnak estek a rohamrendőrök és a tüntetők Kína nemzeti ünnepén

Éles lövedékkel megsebesítettek Hongkongban egy tüntetőt a rendőrök a keddi demonstráción – jelentette a South China Morning Post.

A hírek szerint a férfi a mellkasán sebesült meg, a helyszínen a mentősök ellátták, majd kórházba szállították. Az újság közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntető rájuk támadtak. Több helyszínen heves összecsapások voltak a tüntetők és a rohamrendőrök között. Számos esetben vetettek be könnygázt, gumilövedékeket és vízágyút a demonstrálók ellen, több tüntető megsebesült.

A hongkongi rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők több helyen Molotov-koktélokat és más tárgyakat hajigáltak, illetve botokkal és esernyőkkel, helyenként maró hatású folyadékkal támadtak a rendőrökre.

A közúti forgalom több helyen teljesen leállt, miután a demonstrálók szemetes kukákból és vaskorlátokból blokádokat hoztak létre. Csaknem 30 bevásárlóközpont, több kisebb bolt, valamint játszóterek és könyvtárak is zárva maradtak kedden.

Október 1. a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója, amelynek alkalmából Pekingben nagyszabású katonai parádét tartottak. Az évfordulón Hongkongban több ezren vonultak az utcákra, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”.

Kapcsolódók

Kimaradt?