Az Osztrák Néppárt fölényes győzelmet aratott az előrehozott választáson

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában, az első előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg.

Az ARGE Wahlen közvélemény-kutató intézetnek az APA osztrák hírügynökség számára készített becslése szerint a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 22,5 százalékkal, míg a harmadik a szavazatok 16,7 százalékával a Néppárttól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett.

Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a voksok 13,1 százalékával a Zöldek pártja. A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt 7,8 százalékot szerzett. A Zöldekből korábban kivált JETZT (MOST) párt mindössze 1,8 százalékot kapott, és ezzel kiesett a 183 fős törvényhozásból. A parlamenti bejutási küszöb 4 százalékos volt.

Az Osztrák Néppárt történelmi győzelemről beszél

Történelmi győzelemként értékelte a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) választási eredményét a előrejelzések közzététele után vasárnap Karl Nehammer, a párt főtitkára. A főtitkár első nyilatkozatában történelmi sikerként említette azt is, hogy a Néppárt rekordtöbbséggel előzte meg a voksok 22-22,5 százalékával második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ).

„A mai nap Sebastian Kurz pártelnök és a Néppárt napja” – fogalmazott a főtitkár, utalva arra, hogy az eredmények alapján Alexander Van der Bellen államfőnek Kurz számára kell kormányalakítási megbízást adnia. A koalíciós lehetőségekről a főtitkár egyelőre nem foglalt állást. „Meglátjuk, kivel tudunk legjobban kormányt alakítani” – fogalmazott.

Eltarthatnak a koalíciós tárgyalások

A konzervatív párt választási központjában mondott beszédében az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz azt mondta, egyáltalán nem számított arra, hogy az ÖVP ilyen jó eredményt ér el. Esti televíziós nyilatkozatában pedig kijelentette, hogy valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kíván folytatni. Mindegyikükkel a lehető legtisztességesebb együttműködésre törekszik – fogalmazott a pártelnök.

Wolfgang Sobotka, a törvényhozás alsóházának néppárti elnöke kijelentette, hogy a jövőbeni koalíció ügyében még minden nyitott, egy sor lehetőség kínálkozik. A tárgyalások eltarthatnak egy darabig – mondta.

A harmadik helyen végző Osztrák Szabadságpárt, amely 2017 végétől az ÖVP koalíciós partnere volt a kormány 2019. május 18-i felbomlásáig, illetve az előrehozott választások kiírásáig, és a vasárnapi választásokat megelőző kampányban a koalíció felújítása mellett foglalt állást, ellenzéki szerepet valószínűsít magának.

Vezető politikusai közül Harald Vilimsky – és mások is – úgy fogalmaztak, új startra kaptak megbízást a választóktól, és nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal (ÖVP).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?