Alsóházi elnök: csak a parlament által jóváhagyott Brexit képzelhető el

Az Egyesült Királyság EU-tagsága kizárólag a parlament által jóváhagyott módokon szűnhet meg a londoni alsóház elnöke szerint. John Bercow csütörtök este Londonban tartott előadásában – név említése nélkül, de egyértelműen Boris Johnson miniszterelnök legutóbbi kijelentéseire utalva – képtelenségnek és elképesztőnek nevezte, hogy bárkiben egyáltalán felmerüljön a parlament által hozott törvények be nem tartásának gondolata.

A londoni parlament a múlt héten elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezést, amely megtiltja, hogy a konzervatív párti kormány megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból október 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére született, hétfőn hatályba lépett jogszabály előírja, hogy ha október 19-ig nincs elfogadott megállapodás a Brexit feltételrendszeréről, és ha a parlament a rendezetlen kilépést sem hagyja addig jóvá, Johnsonnak kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Boris Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az EU-nál a kilépés elhalasztását, akkor sem, ha a parlament által kijelölt határidőig nem születik új megállapodás a Brexit feltételrendszeréről.

John Bercow alsóházi elnök a Bingham Centre nevű, elsősorban a jogállamiság kérdéseinek kutatására szakosodott patinás londoni elemzőműhely csütörtök esti rendezvényén felszólalva kijelentette: a törvényhozók „rettenetes példát állítanának” a társadalom elé, ha eltűrnék, hogy az általuk elfogadott jogszabályokat valaki figyelmen kívül hagyja.

Szenvedélyes hangú beszédében Bercow úgy fogalmazott: senkinek nincs több joga ahhoz, hogy visszautasítsa a Brexit-határidő elhalasztását előíró jogszabályi kötelem teljesítését a minél előbbi Brexit „nemes célkitűzésére” hivatkozva, mint ahhoz, hogy kiraboljon egy bankot, és ezt azzal próbálja igazolni, hogy az ellopott pénzt jótékonysági célokra akarja fordítani.

Háromféle Brexit-forgatókönyv létezhet

Az alsóház elnöke szerint csak háromféle Brexit-forgatókönyv létezhet. Az egyik az, ha a parlament elé új Brexit-megállapodási tervezet kerül, és a képviselők többsége ezt jóváhagyja, a másik az, ha a törvényhozók többsége ilyen tervezet híján, vagy egy új tervezet elutasítása esetén megszavazza a megállapodás nélküli Brexitet, és ebben az esetben az Egyesült Királyság törvényesen kiléphet az EU-ból megállapodás nélkül október 31-én.

A harmadik lehetőség pedig az, hogy ha az első két forgatókönyv nem valósul meg, a kormányfő a múlt héten elfogadott törvény alapján kéri az EU-tól a Brexit elhalasztását. Bercow szerint csak ez a három opció lehetséges, más törvényes Brexit-forgatókönyv nem létezik, a törvény be nem tartásának lehetőségét egyértelműen ki kell zárni.

Kapcsolódók

Kimaradt?