Több mint egy tucatnyian megsérültek a luxemburgi tornádóban

Tizennégyre emelkedett a Luxemburg délnyugati részére pénteken lecsapó viharos forgószél sérültjeinek a száma, közülük két ember állapota súlyos – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a tornádó komoly károkat is okozott.

A forgószél – amely sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is – a nagyhercegség Bascharage és Pétange településén tombolt péntek délután fél hatkor, közel a belga és a francia határhoz. A tornádó mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást.

A legfrissebb összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikből a heves szél a tetőt is leszakította. A főváros és a franciaországi Longwy közötti vasútvonalon egy ideig állt a forgalom, de hamar helyreállították a közlekedést. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem a forgószél miatt.

A pusztításról készült felvételeken romos tetők és kémények, kidőlt fák, megrongált járművek láthatók. Néhány helyen víz öntötte el az utakat, másutt a lehullt törmelék duzzasztott fel vizeket.

A két településen megnyitották a szükségszállásokat azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált, továbbá megerősítették a környéken a rendőri jelenlétet is. A lakosságot figyelmeztették arra is, hogy ne menjen a villanypóznák közelébe.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, a kormány pedig minden segítséget megad a károsultaknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?