Több mint félszázan meghaltak a Japánban tomboló hőség miatt

Ötvenhét ember halt meg Japánban a hőséggel összefüggő egészségügyi problémák miatt július 29. óta – közölte kedden a tokiói kormány.

Az előző héthez képest a háromszorosára, 5664-ről 18 347-re emelkedett a hőguta miatt kórházba került emberek száma, több mint a felük 65 év feletti. Több mint 700-an súlyos tünetekkel kerültek kórházba, és legalább háromhetes gyógykezelés vár ott rájuk. A hőség miatt kórházba kerülők száma most volt a második legnagyobb 2008 óta, amikor a heti statisztikákat elkezdték készíteni.

Japánban az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként meghaladta 38 Celsius-fokot. A meleg leginkább az idősek számára megterhelő, mert többet tartózkodnak a szabadban, illetve otthon takarékosságból nem kapcsolják be a légkondicionálót. A hatóságok felszólították az embereket, hogy fogyasszanak sok folyadékot, hordjanak fejfedőt, és igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a napon.

Tavaly nyáron 140 ember halt meg a rendkívüli hőség miatt, emberek tízezrei kerültek kórházba. A Tokiói-öböl felett jelenleg nagy légnyomású légréteg uralkodik, ami hőséggel párosul.

Ahol nem a kánikula, ott tájfun pusztít

Az ország harmadik legnagyobb, délnyugaton fekvő Kjúsú szigetén kedden ugyanakkor heves esőzések voltak és rendkívül erős szél tombolt, miután Mijadzaki közelében megérkezett a szezon nyolcadik, Franciscóra keresztelt tájfunja. A Franciscóval érkező legerősebb széllökések az óránkénti akár 144 kilométeres sebességet is elérték azt megelőzően, hogy a tájfun lecsapott.

Egy ember holtan találtak, aki a feltételezések szerint beleesett a megáradt folyóba a Kjúsú szigetén található Kokonoe városában – jelentette az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató a helyi rendőrségre hivatkozva. Az előrejelzések további erős szelek, áradások, valamint földcsuszamlások veszélyére figyelmeztettek.

A part menti Oita prefektúrában 154 ezer embernek, míg Fukuoka prefektúrában húszezer embernek tanácsolták, hogy vonuljon óvóhelyre a trópusi vihar veszélye miatt. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint a szigeten hatezer háztartásban nincs villany. Több mint kétszáz légi és számos vonatjáratot töröltek az ítéletidő miatt.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?