Trump segítséget ajánl Putyinnak a pusztító erdőtüzek megfékezésére

 

Erdőtűz | llusztráció: piaxabay.comSegítséget ajánlott fel a szibériai erdőtüzek elleni küzdelemben Vlagyimir Putyinnak Donald Trump - közölte szerda késő este a Kreml sajtószolgálata. Az amerikai és az orosz elnök Washington kezdeményezésére telefonon lépett kapcsolatba egymással- írja az MTI. 

Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását. Mint mondta, szükség esetén élni fog a felajánlással, és jelezte, hogy Szibériában „erős” repülőegységet hoztak létre a természeti csapás elleni küzdelemre – ami azt jelenti, hogy a védelmi tárca csütörtökre tíz, tűzoltásra átalakított Il-76-os repülőgépet és tíz helikoptert vont össze Krasznojarszkban. A rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint azonban nehézségek adódtak a repülőgépek utántöltésénél és elhelyezésénél is.

Oroszországban mintegy hárommillió hektáron ég a növényzet  - ez annyi, mintha Magyország területének harmada állna lángokban.

A tűzvész miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapot bevezetését rendelték el. A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján. Az orosz központi vezetés a jelek szerint már felelősöket keres: Szergej Abanyin, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának katasztrófaelhárítási szóvivője legalábbis arról beszélt szerdán, hogy Szibériában és a távol-keleti régiókban is tomboló tűz azért harapózhatott el ennyire, mert mert helyi szinten nem nem tettek meg mindent a kellő időben. Utóbbi megjegyzés azért tűnik visszásnak, mert az orosz hatóságok eddig hivatalos protokoll szerint maradtak tétlenek: sokáig azért sem léptek, mert tüzek nagy része az úgynevezett ellenőrzött zónában égett. Ez a – a minisztériumi rendeletekben is szereplő – fogalom olyan térségeket jelent, amelyeken a tűz nem fenyeget lakóterületeket, ipari létesítményeket, így kevesebb közvetlen anyagi kárt okoznak, mint amennyibe az oltásuk kerülne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?