Hatályba lépett a külföldi szavazást megkönnyítő törvény

Aláírta kedden Klaus Johannis államfő a külföldi szavazást megkönnyítő törvényt, amelyet július elején fogadott el a parlament.

Az elnök a média képviselői előtt írta alá a jogszabályt az elnöki hivatalban. A tervezet elfogadását főleg Klaus Johannis szorgalmazta, miután a május 26-i európai parlamenti választásokon a külföldi diplomáciai képviseleteken hatalmas sorok alakultak ki. A külföldön élő románok nehézkesen tudták leadni szavazatukat, mivel nem volt elég szavazókörzet, sokan közülük nem is tudtak szavazni, mivel nem jutottak be urnazárás előtt a szavazókörzetbe.

A külföldön élő románok így ezentúl nemcsak a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat. A jogszabály az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be.

A törvény ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget, de egyszerűsíti a bejelentkezést. Emellett mind belföldön, mind a diaszpórában a szavazókörzetek 21 órai zárása után is legkésőbb éjfélig leadhatják voksukat azok, akik már a helyiségben tartózkodnak.

Johannis leszögezte: a külföldön élő román állampolgároknak nem kell többet félniük, hogy nem tudnak élni szavazati jogukkal. Az elnök felszólította a kormányt, az állandó választási hatóságot és a törvény alkalmazásában érintett más állami szerveket, tegyenek meg mindent, hogy a szavazást megfelelő körülmények között szervezzék meg.

Legközelebb novemberben lesz választás Romániában, akkor államelnököt kell választaniuk az állampolgároknak, Johannis 2014-ben elnyert ötéves mandátuma az idén lejár.

Kapcsolódók

Kimaradt?