A NATO második számú vezetője lesz októbertől Mircea Geoană

Az Észak-Atlanti Katonai Szövetség főtitkár-helyettese lesz októbertől Mircea Geoană volt román külügyminiszter – jelentette be szerdán a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg.

A román politikus és diplomata az amerikai Rose Gottemoeller helyét veszi át, aki 2016-tól töltötte be ezt a tisztséget.  "Örömmel jelentem be Mircea Geoană kinevezését a főtitkár-helyettesi tisztségbe. Ő a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett támogatója, és jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót" - idézi a NATO közleménye Stoltenberget, aki értékelte a leköszönő Rose Gottemoeller munkáját. 

A NATO honlapja emlékeztet, hogy Mircea Geoană korábban a román szenátus elnöke volt, betöltötte a külügyminiszteri tisztséget és évekig Románia washingtoni nagyköveteként dolgozott. Mircea Geoană az Aspen Románia Intézet alapítója és elnöke.  Eddig román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban - ő 2013 és 2017 között a főtitkár asszisztense volt.

 

"Büszke vagyok arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár engem nevezett ki a következő főtitkár-helyettesnek. Ez egyidőben egy hatalmas kihívás és egy lehetőség, hogy a NATO érdekeit képviseljem, amely több mint egymilliárd polgár biztonságát szavatolja. Diplomáciai és politikai karrierem során folyamatosan támogattam a transzatlanti kapcsolatokat és Románia euro-atlanti integrációját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebbe a kulcsfontosságú pozícióba neveztek ki, ez egyszersmind elismeri Románia fontos szerepét a NATO-ban" - írta Facebook-bejegyzésében Geoană. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?