„Tárca nélküli” EU-biztos lesz október végéig Ioan Mircea Pașcu

Ioan Mircea Pașcu korábbi román uniós főtárgyaló veszi át az európai parlamenti mandátumhoz jutott Corina Crețu helyét az Európai Bizottságban. A román politikus „tárca nélküli” EU-biztos lesz október 31-ig, az új testület megalakulásáig.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője pénteken elmondta: Jean-Claude Juncker főbiztos meginterjúvolta és alkalmasnak találta a posztra a román kormány által jelölt Ioan Mircea Pașcut, és erről tájékoztatta az Európai Parlamentet is. Úgy döntött azonban, hogy nem bízza rá Corina Crețu portfólióját (a regionális politikákat), de október 31-ig „tárca nélküli” biztosként részt vehet a Európai Bizottság ülésein és a testület döntéshozatalában.

Európai parlamenti mandátumhoz jutott a digitális piacért felelős Andrus Ansip is, akinek a helyére Kadri Simsont javasolta az észt kormány. A román és az észt biztosjelöltről jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament, előtte kedden az Elnökök Értekezlete meghallgatja őket. A digitális piac és a regionális politika portfóliót a maradék négy hónapra Maroš Šefčovič, illetve Johannes Hahn biztos veszi át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?