Betörtek a hongkongi tüntetők a kormány épületébe

Egyre jobban eldurvul a hetek óta zajló demonstráció Honkongban. Hétfőn éjszakába nyúlt a rendőrség és a tüntetők harca.

Egyre erőszakosabbak a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók Hongkongban: a tüntetőknek hétfőn sikerült betörni a kormányzat legfontosabb épületébe, ahol a törvényeket hozzák, és minden eszközzel igyekeznek tönkretenni azt.

Hongkong ezen a napon annak az évfordulóját ünnepli, hogy 1997. július 1-jén visszakerült Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól, a hetek óta tartó demonstráció pedig éppen most durvult el annyira, hogy a tüntetők egyre agresszívabban próbálják érvényesíteni az akaratukat.

A tüntetők egy csoportja - a rendőrség becslése szerint mintegy 1500 ember - fémrudakkal és más eszközökkel kísérelte meg betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtajait, mire a rendőrség paprikaspray-vel igyekezett visszaszorítani őket. Az összecsapások következtében 13 rendőrt vittek kórházba - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

Miután sikerült bejutniuk az épületbe, a brit gyarmatosítási zászlót kitűzték a városi tanács üléstermének közepére, ezután pedig őrült rongálásba kezdtek. A falakra spray-vel különböző feliratokat fújtak, mint például "A hongkongi kormány egy kib.szott szégyen!" és "Engedjétek el a mártírokat". Egy fekete táblára azt írták fel, hogy "Nincs már visszaút", a hátoldalán pedig az olvasható, hogy "Nincsenek zavargók, csak zsarnokság".

Az egyik tüntető egy asztalra felállva azt mondta a tömegnek, hogy egész éjjel maradjanak a kormányzat épületében, mert ha most elmennek, zavargóknak fogják tartani őket, ha viszont kitartanak holnapig, a törvényhozók meg fogják tartani a kiadatási törvény módosításáról szóló megbeszélést.

A hongkongi rendőröknek végül éjfél után sikerült kiüríteni az épületet. Korábban a környéken már több száz egyenruhás csapott össze az esernyőkkel védekező tüntetőkkel, a rendőrök még gázsprayt is bevetettek, miután figyelmeztették a tömeget, hogy ha nem csillapodnak, ezt fogják tenni. A demonstrálók viszont nem adják fel: az épületen kívül is tovább harcolnak.

A kormányzó kész a párbeszédre

Elítélte a hétfői hongkongi tüntetés erőszakos cselekményeit Carrie Lam kormányzó, különös tekintettel arra, hogy a demonstrálók egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

A kormányzó helyi idő szerint hajnali 4 órakor a rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy elő fogja állíttatni a kormányzati épületekbe betörő és azokat megrongáló tüntetőket. Hozzátette azonban: elgondolkozott a történteken, és hajlandó párbeszédet folytatni a város lakóinak valamennyi rétegével, köztük a fiatalokkal - akik a többséget képezték az elmúlt hónapokban zajló, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen folytatott sorozatos tüntetéseken.

Kapcsolódók

Kimaradt?