Bezártak az észak-koszovói élelmiszerüzletek

Bezárták az összes élelmiszerüzletet, pékséget, boltot és trafikot Észak-Koszovóban hétfőn, a helyi szerbek így tiltakoznak amiatt, hogy a koszovói kormány novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a Koszovó északi részén élő szerbek az utóbbi néhány napban feltöltötték élelmiszer-készleteiket, így készültek a tiltakozásra. A helyi vállalkozók egyesületének vezetője elmondta: az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Pristina nem vonja vissza a büntetővámot.

A koszovói kormány november 21-én százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. A két ország viszonyának rendezését célzó, 2013-ban megkezdett párbeszéd ezután megszakadt. A szerb és a koszovói elnöknek hétfőn kellett volna tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy a kapcsolat rendezéséről tárgyaljon, a találkozót azonban lemondták.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A szerb–koszovói kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Aleksandar Vucic szerb elnök néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Szerbia válaszlépéseket fontolgat a büntetővám miatt, de az arról szóló döntést júliusra halasztotta. A koszovói szerbek Belgrádtól várnak védelmet és támogatást, mint mondták: a szerb elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen koszovói szerbnek sem kell majd éheznie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?