banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

FRISSÍTVE – Dacian Cioloș lett a liberális EP-frakció vezetője

Dacian FRISSÍTVE: Cioloș volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt liberális európai parlamenti frakció.

Cioloș 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in 't Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi kormányfő győzelme, aki mögött többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) és a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

„Az RE új remény Európa és minden európai számára" – írta Cioloș a Twitteren. „Hiszek egy kelettől nyugatig, északtól délig terjedő Európában, egy innovatív és globálisan versenyképes Európában, egy unióban, amely megóvja állampolgárait, a szabadságukat és az emberi jogaikat. Arra fogunk összpontosítani, hogy miként kerüljünk közelebb az emberekhez, s hogyan tegyünk eleget jogos elvárásaiknak a szociális védelemtől a klíma- és energiaügyig, a migrációtól a versenyképességig és a digitális átállásig" – hangsúlyozta.

A 49 éves Cioloș 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt, utána másfél éven keresztül a miniszterelnöki tisztséget töltötte be Romániában. Biztosi kinevezése előtt, 2007–2008-ban agrárminiszter volt. Az általa alapított Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) elnökeként, aki a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alkotott USR–PLUS koalíció listáján jutott be az EP-be a május 26-i választásokon.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett a magyar Cseh Katalin, a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett „ektoplazmához" hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig „öregembernek" nevezte, aki „tizenöt éve frusztrált". Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott, a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben. Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakciót közösen alakította Emmanuel Macron francia elnök pártja, a République En Marche és az európai liberálisokat eddig tömörítő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Macron állítólag a negatív belpolitikai konnotációk miatt szerette volna, ha a liberalizmusra való utalás kikerül a frakciók nevéből.
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?