Obama: terrortámadás volt Bostonban

Barack Obama amerikai elnök kedden már terrorcselekménynek minősítette a bostoni maraton befutójánál elkövetett két robbantást, amiben hárman meghaltak, a sérültek száma pedig már 176-ra emelkedett. „Ez egy borzalmas, gyáva tett volt" – mondta a Fehér Házban, miután fontos kormányzati tisztviselőkkel találkozott.

Obama hétfői beszédében még kerülte a terrorizmus kifejezést, de mint kedden elmondta, az FBI terrortámadásként kezeli a merényletet, mert minden pokolgéppel elkövetett összehangolt támadás annak számít.

Mint mondta, a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy egy csoport vagy egy ember követte el a merényletet, sem azt, mi állhatott a robbantások mögött. „Egyelőre minden más csak találgatás" – hangsúlyozta.

Közben az FBI bejelentette, hogy már nem veszélyes a bostoni maraton befutójánál elkövetett robbantások helyszíne. Deval Patrick massachusetts-i kormányzó hangsúlyozta, hogy a két működésbe lépett robbanószerkezeten kívül nem találtak többet a helyszínen maradt gyanús csomagok ellenőrzésekor.

Tizenhét sérült állapota még mindig válságos. A sérülteket kezelő egyik orvos elmondta, hogy a sebekben talált repeszek mellett sörét és szögek is voltak. Megerősítették, hogy a robbantásban meghalt nyolcéves kisfiú édesanyját súlyos sérülésekkel ápolják, míg szintén ír táncos húga egyik lábát amputálni kellett.

A hatóságok bombaszakértőkkel együtt átkutattak egy lakást Revere-ben, ahonnan több dolgot magukkal vittek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs egyértelmű gyanúsított, és nem tudni, miért robbantottak.

A rendőrség sok bejelentést kapott, és továbbra is arra sürgették az embereket, hogy segítsenek a nyomozásban, írja a BBC. „Akár a világ végére is elmegyünk, hogy azonosítsuk a felelősöket" – mondta Richard DesLauriers, a nyomozás vezetésével megbízott FBI-ügynök.

Kapcsolódók

Kimaradt?