7,8 erősségű földrengés rázta meg Iránt

Legalább negyven ember életét vesztette azután, hogy egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg az iráni-pakisztáni határt romániai idő szerint 13:44 perckor. A rengés epicentruma iráni területen volt, a pakisztáni Khash városától 86 kilométerre.

A rengés epicentrumától jó hatszáz kilométerre fekvő busheri atomerőműben nem keletkeztek károk, jelentették egy ott dolgozó orosz cég munkatársai a Reutersnek.

Egy névtelenséget kérő iráni kormányzati tisztségviselő szerint ez volt az elmúlt negyven év legerősebb iráni földrengése, a halottak száma a több százat is elérheti. A FARS iráni hírügynökség arra figyelmeztet, hogy 1990 óta ez a mostani lehet a legnagyobb földrengés Iránban. Akkor 37 ezer ember halt meg az ország északnyugati részén. Egy 2003-as földrengésben Irán délkeleti részén 31 ezer ember halt meg.

A földrengés által sújtott régióban fekvő Zahedan városában az emberek az utcára tódultak. Saravanban, a régió egy másik nagyobb városában ugyanakkor nincsenek jelentősebb károk. Egyéb jelentés nincs, vagy csak nagyon akadozva, mivel a kommunikációs és energiaellátási rendszerek két tartományban sem működnek.

A rengéseket még a rengés epicentrumától jó kétezer kilométerre fekvő Kelet-Indiában, illetve a Közel-Keleten is érezni lehetett. A magasabb delhi épületek kilengtek, írja a BBC.

A légvonalban három-négyszáz kilométerre fekvő Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városában az emberek a rengések miatt az utcára menekültek a felhőkarcolókból, és - ahogy a gulfnewsnak elmondták - nagyon megijedtek. Az ország fővárosában, Abu-Dzabiban kiürítették a felhőkarcolókat.

Múlt hét szerdán 6,3-as erősségű földrengés volt Irán délnyugati részén. Akkor 37 ember halt meg, 850 pedig megsérült.

Kimaradt?