Megtalálhatták az eltűnt nyolc hegymászó közül ötnek a holttestét a Nanda Dévin

Egy indiai katonai forrás szerint megtalálhatták az India második legmagasabb hegyén eltűnt nyolc hegymászó közül ötnek a holttestét.

Egy névtelenséget kérő katonatiszt azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy felderítő helikopterről öt emberi testet láttak hétfőn azon az útvonalon, amelyen az eltűnt hegymászócsoport haladt. A forrás szerint „nagyon-nagyon csekély” az esélye annak, hogy a 4600–5500 méteren eltűnt emberek életben vannak, a túlélésük „csaknem lehetetlen”.

A hatóságok jelenleg vizsgálják, miként lehetne lehozni az embereket vagy holttestüket a nehezen megközelíthető, veszélyes helyről, ahol a helikopterek nem tudnak leszállni.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsoport május 13-án indult el a Himalájában az India északi részén fekvő Nanda Dévi 7816 méter magas keleti hegycsúcsára. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket. A nyolctagú csapat pénteken nem ért vissza az alaptáborba, ezért szombaton a keresésükre indultak.

A kedvezőtlen időjárás miatt négy másik brit hegymászó már korábban elszakadt az expedíció magjától, őket sikerült épségben lehozni a hegyről, és maguk is csatlakoztak a keresőkhöz. Martin Moran korábban már kétszer megmászta a Nanda Dévit.

A Nanda Dévi 7 816 m magas, először 1936. augusztus 29-én sikerült megmásznia Bill Tilmannak, Noel Odellnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?