Moszkva szerint alkotmányellenes az ukrán nyelvtörvény-tervezet

Az ország teljes elukránosítását célozza és ellentétes az ország alkotmányával Ukrajna nyelvtörvény-tervezete  - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén.

„A lényegét tekintve ez a gyakorlatilag kötelező teljes ukránosítás törvénye. Rendelkezései jelentősen korlátozzák, sok esetben egyenesen megtiltják az orosz nyelv, a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a társadalmi élet különböző szféráiban” - mondta.Zaharova rámutatott, hogy a törvény a nemzetközi jog több normája mellett ellentétes az ukrán alkotmánnyal is.  

„Már most világos, hogy olyan döntéssel van dolgunk, amely csak elmélyíti az ukrán társadalom megosztottságát, még jobban eltávolítja az Ukrajna által átélt válság rendezésének perspektíváit” - vélekedett a szóvivő.

Külügyi bizottsági elnök: Ukrajna területi épségét kockáztatja

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy az ukrán nyelv kizárólagosságára vonatkozó törvény magában hordozza az ország délkeleti területei elvesztésének kockázatát.

„Kijev ma Donyecknek és Luhanszknak az Ukrajnába való visszatérés olyan lehetőségét kínálja fel, amelyben nincs helye az orosz nyelvnek, az orosz iskoláknak és óvodáknak, az Oroszországgal való normális viszonynak, a Nagy Honvédő Háború (a második világháború Szovjetuniót érintő szakasza) és hősei emlékének” - hangoztatta a szenátor.

„Fenomenális butaság ez, amely előbb vagy utóbb valóban elvezethet ahhoz, hogy Ukrajna elveszíti délkeleti részét, és itt egészen pontosan nem Oroszország beavatkozásáról, nem a mi álláspontunkról van szó, hanem arról, hogy maga Ukrajna, annak jelenlegi vezetése végzetes hibákat követ el, amelyek kockázatot hoznak létre a területi épsége számára” - mondta Koszacsov.

A politikus szerint az ukrajnai konfliktus 2014-es kezdete óta „radikálisan megromlottak” a dél-keleti területek és Ukrajna többi részének  együttélési feltételei.

Az ukrán parlament által csütörtökön megszavazott jogszabály-tervezet a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez. A törvény végrehajtását „nyelvfelügyelők” fogják ellenőrizni. 

Petro Porosenko leköszönő ukrán elnök kijelentette, hogy kész aláírni a törvényt, amint kézhez kapja.

Kapcsolódók

Kimaradt?