Elrettentésnek tartja a FUEN a korondi polgármester megbírságolását

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szerint a romániai magyarság megfélemlítése és identitásmegőrzésének ellehetetlenítése áll a Katona Mihály korondi polgármesterre a bíróság által kiszabott elrettentően magas pénzbírság mögött.

A FUEN a honlapján angol nyelven közzétett közleményben határozottan elítéli a romániai és európai jogszabályok végrehajtásának bármilyen korlátozását, valamint a kisebbségi közösségek megfélemlítésére irányuló kísérleteket.

Az európai kisebbségi ernyőszervezet ismerteti a Korondon történteket, miszerint a marosvásárhelyi táblabíróság közel 100 ezer eurós bírságot rótt ki a település elöljárójára a magyar nyelvű Községháza felirat miatt. A FUEN közleményében rámutat: a korondi önkormányzat és Katona Mihály polgármester nem követett el törvénysértést, a magyar feliratok ilyen típusú használatát egyetlen romániai törvény, európai vagy nemzetközi megállapodás sem tiltja.

„Romániában ki nem mondott, de következetesen követett érdek megfélemlíteni és ellehetetleníteni a magyarság identitásának kifejezését. Ez ellen határozottan tiltakozunk!” – nyilatkozta Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Minority SafePack Innitiative elnevezésű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés célja, hogy uniós védelmet biztosítson az őshonos európai nemzeti közösségeknek. Az európai kisebbségvédelmi kerettörvény elfogadása garantálná, hogy ezek a közösségek akadálytalanul használhassák anyanyelvüket, szimbólumaikat, és megelőzné a mostanihoz hasonló visszaéléseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?