Vincze Loránt Strasbourgban: a kisebbségi jogok terén Ukrajna határozottan rossz úton jár

Ukrajna egyértelműen a rossz úton halad a kisebbségi jogokat illetően, de az elnökválasztást követően még esélye lehet visszatérni a jó útra – mondta kedden Strasbourgban Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke az ukrajnai kisebbségek nyelvi jogairól szóló konferencián. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének járulékos programját a magyar küldöttség és a FUEN szervezte – derül ki az RMDSZ közleményéből.

Vincze Loránt emlékeztetett: a FUEN idei kongresszusát Ukrajnában tervezték tartani, de biztonsági megfontolásokból le kellett mondaniuk erről. A friss történések azt igazolják, helyesen döntöttek, ugyanis szombaton az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak magyarázat nélkül megtagadták a belépését az országba. A FUEN elnöke kijelentette: bár a kisebbségi ernyőszervezet kongresszusát végül Pozsonyban szervezik meg, az ukrajnai kisebbségek helyzete a rendezvény egyik fő témája lesz.

Elmondta, az elmúlt években több alkalommal személyesen tájékozódott Ukrajnában a kisebbségek helyzetéről, és úgy véli, a jelenlegi politikai helyzetben alapvető fontosságú a kisebbségi szervezetek együttműködése, mivel most közös kiállásra és közös célokra van szükség. Ebben a tekintetben üdvözölte, hogy a konferencián részt vettek az ukrajnai magyar és román szervezetek képviselői egyaránt, Brenzovics László KMKSZ-elnök és a bukovinai román közösséget képviselő Aurica Bojescu. Az ET Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának vezetője, Németh Zsolt, illetve az osztrák Stefan Schennach szintén felszólalt a rendezvényen.

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland szavait idézve Vincze Loránt figyelmeztetett: a nyelv minden személy és közösség identitásának alapvető eleme, és ha nem adott az anyanyelven tanulás és az anyanyelvhasználat joga, az okvetlenül újabb és újabb konfliktusokhoz vezet Európában. „A nyelv, az oktatás és a kultúra a közösség fennmaradásának záloga. Ez nem egy magyar, román vagy ukrán specifikum, hanem minden európai nemzeti közösség lényege. Erdélyi magyarként ugyanazt gondolom ebben a kérdésben, mint Európa más kisebbségei” – fogalmazott.

Az ukrán oktatási törvény kapcsán megjegyezte: az államnyelv erőszakos előtérbe helyezése ellentétes hatást érhet el, hiszen az eredményes nyelvtanulás elsősorban a megfelelő oktatási módszereken múlik, és nem a vonatkozó törvényeken. Emlékeztetett: Poroshenko az ET parlamenti közgyűlésén tett ígéretet, hogy figyelembe veszik a Velencei Bizottság ajánlásait az oktatási törvény kapcsán. Az Európa Tanácsnak fokozottan figyelnie kell az ukrajnai helyzet alakulására, és rá kell vennie Ukrajnát az általa is aláírt Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának betartására – mutatott rá.

Mivel Ukrajna uniós csatlakozási szándéka egyértelmű, az EU jogosan kérhetné a kisebbségi törvények betartását és egy kisebbségi kerettörvény elfogadását a jogállamiság vizsgálatának részeként – vélekedett Vincze. Hozzátette: az RMDSZ-nek is fő célja, hogy az Uniónak legyen közös standardja a kisebbségi jogokra, ennek eszköze a Minority SafePack, amely uniós védelmet és támogatást kér az európai őshonos kisebbségek számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?