Teljesen befellegzett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek?

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet 100 százalékig legyőztük Szíriában - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Floridában újságíróknak. 

Az elnök a floridai Mar-a-Lago countryklubjába érkezve, a repülőtéren újságíróknak térképeket is mutatott, amelyeken az Iszlám Állam által egykor uralt területek, illetve a már felszabadított vidékek láthatók. "Itt van az Iszlám Állam, és itt van a mai helyzet" - mutatott a térképekre az elnök. A második térképen már egyáltalán nem jelöltek dzsihadista hadállásokat. Majd odaadta a térképeket az újságíróknak. "Megőrizhetik ezeket" - tette hozzá. 

Trump egyébként ugyanezt már szerdán - amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok 400 amerikai katonát hagy Szíriában - szintén elmondta, ugyancsak térképekkel illusztrálva a dzsihadistákra mért vereséget. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közben Washingtonban bejelentette: "az Iszlám Állam kalifátusát Szíriában 100 százalékig felszámoltuk". Közölte azt is, hogy Patrick Shanahan, a  védelmi minisztérium ügyvezető minisztere részletes tájékoztatást adott a szíriai helyzetről Donald Trump elnöknek. 

Az elnök korábban Twitteren azt írta: "bár az Iszlám Állam csaknem mindenki másnál jobban él az internettel, de minden propagandája ellenére is minden szinten nagyon nagy csapást szenvedett el". Az Egyesült Államok legfőbb szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) még nem jelentette be, hogy teljes mértékben legyőzték volna a dzsihadista szervezetet. Az SDF pénteken csupán azt közölte, hogy Baghúz nagy részét ugyan elfoglalták, de még mindig harcok folynak ott a terroristák ellen. 

Baghúz a terrorszervezet utolsó szíriai zárványa, amelyet az év eleje óta ostromol az amerikai támogatást élvező SDF, amely kurd-arab ernyőszervezet. Az SDF hét elejei közlése szerint az elmúlt hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el Baghúzt és környékét. Az amerikai lapokban is közölt beszámolók szerint a terroristák jelentős része külföldi. Közülük sokan a fegyverletételt választották. 

Kapcsolódók

Kimaradt?