Hunyadi János neve is felkerült az egyik új-zélandi lövöldöző a fegyverére

A román és a magyar történelem több törökverő uralkodójának, köztük Hunyadi Jánosnak a nevét is felírta fegyverére a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant, az új-zélandi a Christchurch városában történt mészárlás végrehajtóinak egyike – szúrta ki a romániai és a magyarországi sajtó.

A jelenleg őrizetben lévő férfi kiáltványban indokolta meg előre a tettét. A Twitterén megosztott dokumentumban a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, a mecset elleni támadásával pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni.

A szövegből kiderült, hogy több más tömeggyilkos mellett Tarrant számára a norvég Anders Breivik volt a fő inspiráció, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját bevallása szerint a neonáci Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet is áldását adta a tervére.

Tarrant a szöveg szerint ökofasisztának vallja magát, és nagyrészt a brit fasiszta párt alapítója, Oswald Mosley a nézeteit vallja, mintaállamnak pedig Kínát tartja. Donald Trumpot is említette, róla azt írta, hogy a megújult fehér identitás és a közös cél szimbólumaként támogatja, de vezetőként egyáltalán nem.

A merénylő Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.

A fegyverekre román és magyar törökverő uralkodók neve is felkerült: Șerban Cantacuzino, Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály. Utóbbi kettő vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?