A CIA ezentúl nem kell jelentést tegyen a dróntámadások civil áldozatairól

Az amerikai dróntámadások civil áldozatairól a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) ezentúl nem kell jelentést tennie, akárhol is hajtják végre azokat - erről döntött szerdán Donald Trump amerikai elnök, visszavonva elődje, Barack Obama rendelkezését. 

A demokrata párti Barack Obama 2016 júliusában hozott rendelkezést arról, hogy a hírszerzés vezetőjének is minden évben pontos jelentést kell készítenie a Fehér Ház számára arról, hogy a terrorista célpontok elleni támadásai hány civil áldozatot követeltek a háborús övezeteken kívül.

Donald Trump ezt a rendelkezést vonta vissza. A védelmi minisztériumnak (Pentagon) viszont továbbra is kötelező éves összefoglalót készítenie az általa végrehajtott dróntámadások civil áldozatairól.

Különböző emberi jogi csoportok azonnal felemelték szavukat a döntés ellen. Úgy vélik ugyanis, hogy ez szűkíti az átláthatóságot. A Human Rights First nevű emberi jogi csoport jogi tanácsadója, Rita Siemion nyilatkozatban bírálta az elnököt. Mint mondta, a döntésre nem volt szükség, részben azért, mert árt az átláthatóságnak, de főként azért, mert lehetőséget teremt a drónok kevésbé felelősségteljes alkalmazására.

A CIA 2001 óta elsődleges szerepet játszik az Egyesült Államok terrorizmus ellen folytatott harcában, és - a Pentagonhoz hasonlóan - egyre nagyobb mértékben használ drónokat, azaz pilóta nélküli repülőgépeket Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben vagy másutt, ahol terrorista célpontokat támad. A dróntámadásoknak viszont egyre több civil esik áldozatául. Barack Obama elnök ennek próbált gátat vetni azzal, hogy a CIA-nak is előírta a jelentéstételi kötelezettséget.

Elemzők szerint e döntésével Trump elnök nagyobb mozgásteret kíván adni a CIA-nak, amelyre egyre jobban támaszkodik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?