Brexit: Juncker, Timmermans és Corbyn is pesszimista

"Nem túl optimista" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően.

Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta "brexit-fáradtságról" számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a "rendezett, civilizált" brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.

"A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt" - mondta. "A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz" - fogalmazott.

Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása. Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.

Corbyn: szoros kapcsolat kell az EU piacával

Csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke Brüsszelben tárgyalt Michel Barnier uniós főtárgyalóval. Ezt követően Jeremy Corbyn megismételte álláspontját, miszerint a kormányzatnak stratégiát kellene változtatnia, a bénultság feloldásához benn kellene tartani az országot a vámunióban, szoros kapcsolatban maradva az EU egységes belső piacával.

"A probléma az, hogy a miniszterelnök ragaszkodik az egyezményéhez, amely nagyon súlyos vereséget szenvedett a parlamentben" - mondta, hozzátéve, hogy kész ismét találkozni Theresa May-jel. "A kemény brexit veszélye nagyon is jelen van" - figyelmeztetett.

Timmermans: elképzelhető a "kizuhanás"

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke eközben kijelentette, a rendezetlen kiválás esélye az elmúlt hetekben tovább nőtt. Mint mondta, még akkor is könnyen elképzelhető a "kizuhanás", ha valójában nem is ez a többségi szándék.

Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben. Bár nem értek el áttörést, névtelenséget kérő diplomáciai források azon véleményüknek adtak hangot, hogy valamivel közelebb került a megállapodás a felek között. Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön jogi melléklet, egy párhuzamos nyilatkozat vagy értelmező dokumentum elfogadása vagy a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat módosítása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének biztosítása érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?