Kína szerint boszorkányüldözés folyik a Huawei ellen

Kínai szerint "indokolatlan üldözés" folyik az USA részéről a Huawei ellen, ezért azt kérik, vonják vissza a pénzügyi vezető, Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot, Kanada pedig ne adja ki nekik őt.

Mint korábban megírtuk, az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt két ügyben is vádat emelt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen.

A kínai külügyminisztérium reagálásában aggasztónak nevezte az amerikai bejelentést, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kínai cégek "indokolatlan üldözésével", továbbá vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot. Peking határozottan védelmezni fogja a kínai cégek törvényes érdekeit, közölték, majd a tárca szóvivője azzal vádolta meg Washingtont, hogy az egyes kínai cégek "legitim és legális" működésének ellehetetlenítésére törekszik.

Erős politikai célok, politikai manipulációk állnak mindezek hátterében – fogalmazott Keng Suang.

A The Guardian cikke szerint az USA vádjait az arra reagáló kínai sajtótájékoztató során igazságtalannak és erkölcstelennek nevezte az ország ipari és informatikai minisztériumának egy tisztviselője. A Huawei ezzel párhuzamosan pedig azt közölte, tettek erőfeszítéseket arra, hogy az ügyben egyeztetés történjen az amerikai hatóságokkal, ők ezt azonban elutasították.

A Huawei szerint sem a vállalat, sem leánycége vagy fiókvállalata nem sértette meg a vádakban felsorolt egyik amerikai törvényt sem. Mint írták, nem tudnak arról, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou elkövetett volna bármilyen törvénysértést, egyúttal bíznak abban, hogy az amerikai bíróságok végül ugyanerre a következtetésre jutnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?