Venezuela: a Kreml nem tervezi felvenni a kapcsolatot az ellenzék vezetőjével

A Kreml nem lépett kapcsolatba, és nem tervez kapcsolatba lépni a venezuelai ellenzék vezetőjével, a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidóval - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov szerint továbbra sem folynak tárgyalások Moszkva és Caracas között a Nicolás Maduro venezuelai elnöknek nyújtandó esetleges orosz katonai és pénzügyi támogatásról. Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint a közvetlenül az elnöki apparátus alá rendelt, az orosz állam és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csúcsvezetői szállítását ellátó Rosszija különleges légi egység egyik repülőgépe a napokban Dél-Amerikába repült.

Az összeesküvés-elméletek világába tartozónak és kacsának minősítette azt az állítást, amely szerint Maduro személyes védelmét Oroszország biztosítja. Rámutatott, hogy a venezuelai vezetőről készített felvételeken jól látható, hogy kik a testőrei. Peszkov egyébként vasárnap valótlannak mondta a Reuters hírügynökség jelentését, miszerint orosz zsoldosok utaztak Venezuelába.

A szóvivő arról is beszélt a hétfői sajtótájékoztatóján, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt szerdai moszkvai találkozóján nem esett szó Venezueláról. Később telefonon mindkét vezető támogatásáról biztosította Madurót.  "Most az a legfontosabb, hogy összes lehetséges ellentétüket maguk rendezzék el a venezuelaiak, alkotmányos keretek között. Az egyetlen dolog, amivel segíteni tudunk, az az, hogy nem avatkozunk be a helyzetbe úgy, ahogy azt néhány ország közvetlenül megteszi" - mondta.

Peszkov vasárnap éjjel a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a venezuelai válságban a legnagyobb veszélyt jelenleg az Egyesült Államok beavatkozása jelenti. Úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai országban végbement történések - egyebek között a hatalmat "elbitorló", és magát államfővé kinyilvánító Juan Gaido elismerése - arra utalnak, hogy Washingtonnal egyeztetett lépésekről van szó.

Újságírói kérdésre válaszolva Peszkov elismerte, hogy orosz katonai kiképzők működnek Szudánban, kétoldalú megállapodás alapján. Létszámukkal és tevékenységükkel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?