Felperzseli a hőség Ausztrália déli részét

Tíz év óta nem tapasztalt hőség okoz gondot Ausztrália déli részén, Victoria államban, ahol mintegy 150 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás pénteken, mert a légkondicionáló berendezések használata miatt túlterheltté vált a villamoshálózat – közölték a hatóságok.

Az államban, amelynek 5 millió lakosa van, az évtized legmagasabb hőmérsékletét, 46 Celsius-fokot mértek. A hőhullám miatt az állam székhelyén, Melbourne-ben mintegy harmincezer háztartásban és üzlethelyiségben két órára lekapcsolták az áramot, hogy ne omoljon össze az elektromos hálózat.

Az áramhiány miatt helyenként káosz alakult ki a közlekedésben, mert nem működött mintegy száz forgalomirányító lámpa. A rendkívüli hőség miatt Ausztrália déli részén többtucatnyi helyen keletkeztek gyorsan terjedő bozóttüzek. Előrejelzések szerint Új-Dél-Walest szombaton éri el a hőhullám ugyancsak 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletekkel.

Melbourne-ben tíz éve, február 7-én 46,4 fok volt. Azon napon – amelyet mindmáig fekete szombatként emlegetnek –szintén bozóttüzek pusztítottak, és 173 ember halálát okozták, valamint kétezer lakóház megsemmisült az államban.

Dél-Ausztrália állam fővárosában, Adelaide-ben pénteken megdőlt ez a tízéves rekord: 46,6 Celsius-fokot is mértek. A déli államok áramellátásában az északiak segítettek ezen a napon.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?