A papi pedofília elleni egyházi fellépésről is szólt Ferenc pápa

Korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében, amelyben számos aktuális nemzetközi politikai kérdést is érintett.

Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására, „fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít”.

Mint azt korábban megírtuk, előfordult már, hogy a pápa miatt nem dönthettek pedofilügyek hatékonyabb vizsgálásáról, és az is kiderült, hogy évekkel korábban tudott pedofil-ügyről. Emellett írtunk arról is: pedofil papoknak tett engedményeket.

A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba. Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek „ideológiai gyarmatosítással” nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét.

Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet. „A politikának messzelátónak kell lennie. A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania” – jelentette ki Ferenc pápa.

Kapcsolódók

Kimaradt?