Könnygázzal verték vissza a bevándorlókat az amerikai-mexikói határon

Könnygázt vetettek be az amerikai határvédelmi szervek az amerikai-mexikói határon, miután mintegy 150 közép-amerikai bevándorló megpróbált áttörni a határon. Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője szerdán a bevándorlók csoportját "erőszakos csőcseléknek" nevezte.

A bevándorlók a mexikói Tijuana város felől próbáltak meg áttörni a határon kedden este . Az amerikai határvédelmi szervek közölték: a könnygázt csak azt követően vetették be, hogy a bevándorló kövekkel dobálták őket, miközben megpróbáltak bejutni az Egyesült Államokba.

Az incidens során 25 embert - köztük két fiatalt - letartóztattak, a többi bevándorló pedig visszafordult Tijuanába.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, Katie Waldman szerdán közleményben azt hangoztatta, hogy a bevándorlók csoportja "erőszakos csőcselék" volt, és a határőrök "a minimális erőt alkalmazták önmaguk védelmében". A szóvivő egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy "teljes egészében finanszírozza a határon építendő falat".

A mexikói külügyminisztérium szóvivője szintén közleményt adott ki, amelyben sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt és egyúttal felszólított a törvények tiszteletben tartására.

A Los Angeles Times című lap a hét végén arról közölt riportot, hogy várhatóan január közepén mintegy 15 ezer főt számláló, újabb bevándorlókaraván indul Hondurasból az amerikai határ felé. "Ezt még nagyobb és még erősebb karavánnak jelzik, mint a legutóbbi volt" - idézte a lap Irma Garridót, a Reactiva Tijuana Foundation nevű, bevándorlókat segítő civil szervezet képviselőjét.

Kimaradt?