banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE - Szökőár pusztított Indonéziában: több mint kétszáz halott

Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén. Legalább százhatvankét ember meghalt, több mint hétszázan megsérültek, legalább harmincan eltűntek, és sok épületben károk keletkeztek – közölte az indonéziai katasztrófavédelem. FRISSÍTVE: Legalább 222 ember meghalt, 843 megsérült, legalább 28 ember eltűnt, és sok épületben károk keletkeztek a legfrissebb közlés szerint.

A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket.

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

Az indonéziai fővárostól, Jakartától mintegy 200 kilométerre fekvő vulkán június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellt hamufelhőket, az indonéziai geológiai ügynökség azt tanácsolta, hogy senki se közelítse meg a tűzhányó kráterének két kilométeres körzetét.

Koncertet sodort el a szökőár

A közösségi médiában terjedő drámai videofelvételen látható, amint a Banten tartománybeli Tanjung Lesung városban a szökőár lesújt egy tengerparti koncert résztvevőire. Egy áramszolgáltató vállalat mintegy 260 alkalmazottja és hozzátartozóik szórakoztak a parton, amikor a víztömeg betört a színpadra, elsodorta a zenekart és a közönséget. 33-an meghaltak, 13-an eltűntek.

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?