Erőteljes fegyverkezésbe kezd Japán

Elfogadta a japán kormány pénteken a jövő évre szóló védelmi költségvetés tervezetét, amely szerint a magas államadósság ellenére rekordmagasak lehetnek a katonai kiadások – jelentették helyi hírforrások, amelyek arról is írnak, hogy Japánban az észak-koreai és a kínai katonai erőtől tartanak.

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya pénteken 5,26 billió jen összegű védelmi költségvetést terjeszt elő a következő költségvetési évre, mely 2019. április 1-jén kezdődik.

A megnövelt kiadások többek között egy rakétavédelmi rendszert, továbbá amerikai harci repülőgépeket fognak finanszírozni. A szomszédos Kína fegyverkezésére tekintettel Japán repülőgép-hordozók építésére készül két helikopterhordozó átalakításával.

Kína katonai terjeszkedése és az észak-koreai rakéta- és atomprogram erőteljes aggodalomra ad okot Japánban. Habár az államadósság mértéke mára a GDP 230 százalékára emelkedett, a védelmi kiadások az elmúlt hét évben folyamatosan növekedtek.

Azért, hogy az emelkedő védelmi költéseket, illetve a gyorsan öregedő társadalom miatti egyre magasabb szociális költségeket fedezni tudják, a kormány a következő ciklusra rekordmagas, mintegy 101,5 billió jenre tehető költségvetésről döntött. Médiajelentések szerint januárban terjesztik elfogadásra a parlament elé.

A kormány a tervben leszögezi, hogy az alkotmányt sértő, támadó jellegű harci eszközöket a jövőben sem fognak rendszerbe állítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?